Wat zijn kolen gestookte bakstenen?

Kolen gestookte bakstenen zijn bakstenen die op “de oude manier” worden gemaakt. In Nederland zijn wij de enige steenfabriek die de bakstenen nog bakken in een ringoven. Dit doen wij al meer dan 100 jaar op traditionele wijze. Het resultaat? Prachtige, ambachtelijke en unieke stenen.

Het proces van kolen gestookte bakstenen

Het bakproces van de bakstenen is al net zo bijzonder als de steenfabriek. In het productieproces kunt u zien hoe de klei wordt gesneden, hoe de gevulde vormen eerst zes dagen moeten drogen en dat ze vervolgens maar liefst 10 dagen de ringoven in gaan. In deze ringoven gaat het vuur in 10 dagen rond, met een constante temperatuur.

Dit is waar de kolen gestookte bakstenen ontstaan, want er worden constant kolen door de stookgaten gegooid. Precies de juiste hoeveelheid brandstof voor het vuur. Vervolgens kunnen de stenen afkoelen en als laatste worden ze gesorteerd. De kolen gestookte bakstenen zijn klaar voor gebruik.

Het bakproces zorgt voor de kleur en vorm

Door het rondlopen van het vuur in de ringoven, heeft iedere kolen gestookte baksteen een uniek uiterlijk. Een baksteen die zijn kleur heeft gekregen dankzij het bakproces, noemen we ook wel een ‘gesinterde baksteen’.

Daarnaast hebben we ook nog stenen met een afwijkende vorm. Dit kan een handvorm baksteen zijn, maar ook bakstenen die tijdens het bakproces een andere vorm hebben gekregen. U ziet hieronder hoe dit soort stenen in een project verwerkt worden.

Unieke metselstenen

Op deze manier proberen wij als steenfabriek zo weinig mogelijk milieuafstotend te werk te gaan en ons proces te verduurzamen. De hoogste kwaliteit stenen en kleurecht (wij voegen geen kleurstoffen toe).

Waar worden de kolen gestookte stenen zoal voor gebruikt?

In principe kunt u onze bakstenen voor ieder project gebruiken, bijvoorbeeld als metselsteen of gevelsteen. Benieuwd hoe dat er uit komt te zien in verschillende projecten? Doe dan inspiratie op in ons projectenoverzicht en zie hoe deze unieke stenen in huizen, scholen en winkelcentra worden verwerkt.

Kom de stenen zelf bekijken

U kunt het unieke bakproces en de stenen zelf komen bewonderen in de steenfabriek. Bel voor een afspraak of vul het contactformulier in: wij leiden u graag rond!

Ik wil de steenfabriek bezoeken

Adresgegevens

Een vraag of een opmerking? Wij horen graag van u. Voelt u zich vrij om met ons contact op te nemen.