Vogelensangh werd gebouwd in 1918-1919 door de firma Dericks & Geldens als antwoord op de sterk stijgende vraag naar bakstenen voor de huizenbouw. De fabriek bestaat uit een persgebouw en een kolengestookte ringoven, destijds het neusje van de zalm.

De klei voor de stenen wordt uitgegraven in de nabijgelegen landerijen en op de kleibult gestort, waar het enkele maanden kan “rotten”. Daarna wordt de klei eraf geschraapt en met kruiwagens naar het persgebouw vervoerd, waar de klei gemengd wordt. Het zware mengen gebeurt met behulp van een kleimolen die aangedreven wordt door een stoommachine. Daarna wordt de klei met de hand in de vormbakken gesmeten.

Haaghutten
Als de stenen hun juiste vorm hebben gekregen worden ze per met paard en wagen vervoerd naar een van de vele haaghutten op het terrein. In deze langgerekte gebouwtjes liggen de stenen wekenlang te drogen op de wind.

Nog steeds gaat het bakken van Vogelensangh-stenen op dezelfde manier als 100 jaar geleden

Eenmaal droog worden de stenen naar de ringoven vervoerd en daar in de koudste kamer opgestapeld. De poortdeur wordt dichtgemetseld en de stokers zorgen ervoor dat het vuur in tien tot veertien dagen kamer voor kamer de ringoven rondgaat.

Na tien dagen zijn de stenen afgekoeld genoeg om uit de oven gehaald te worden. Ze worden opgestapeld op het tasveld en gesorteerd op kleur. De warmte van de kolen en de vlammen van de ringoven hebben ervoor gezorgd dat de stenen allerlei kleurschakeringen vertonen. Stenen die dichter bij het vuur waren zijn blauwer en stenen die minder dicht op het vuur lagen zijn rood van kleur.

Net als 100 jaar geleden
Nog steeds gaat bij Steenfabriek Vogelensangh het bakken van de stenen op dezelfde manier als 100 jaar geleden. Natuurlijk: de pers- en vormmachine draait inmiddels op elektriciteit en de haaghutten zijn vervangen door drooggebouwen waar de stenen op warme lucht uit de ringoven gedroogd worden. Maar de ringoven functioneert nog precies als 100 jaar geleden.

Bij Vogelensangh koopt u dus stenen die 10 tot 14 dagen lang gebakken zijn op vuur dat gestookt wordt op kolen. De originele kleuren van de stenen worden veroorzaakt door de kolen en de vlammen: niet door kleurstoffen. Ook toeslagstoffen worden niet gebruikt. De stenen zijn van hoge kwaliteit en duurzaam in gebruik.

Met eigen ogen ervaren

Ervaar de bijzondere wijze van het bakken van stenen in onze Steenfabriek zelf en maak een afspraak voor een bezoek.

Bezoek de steenfabriek

Wilt u meer weten van de roerige geschiedenis van de fabriek? Bezoek dan onze historische site: www.stichtingvogelensangh.nl

Stichting Vogelensangh

In 2013 werd Stichting Restauratie en Educatie Steenfabriek Vogelsangh opgericht. Deze stichting heeft als doel om de oude steenfabriek te restaureren en de educatieve waarde ervan uit te dragen. Bezoek de website om alles te lezen over de stichting, de restauratie en de geschiedenis van Steenfabriek Vogelensang

Website van de stichting